Ciasto budyniowe ze śliwkami

Ciasto śliwkowe można zrobić w tradycyjny sposób, ale można też zrobić je w mniej tradycyjny sposób, np. dodając budyń. Ten pyszny deser idealnie nadaje się do mocnego espresso lub kawy z mlekiem. Co najważniejsze, przepis na ciasto śliwkowe jest prosty, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Najprostsze ciasto na świecie. Ciasto jest mieszane łyżką, bez wyrabiania i używania skomplikowanych sprzętów. Ciasto z budyniem i śliwkami jest również niedrogie, ale za to bardzo smaczne. Ciasto można upiec z dodatkiem różnych owoców, ale z uwagi na sezon na śliwki węgierki warto wykorzystać ten czas.

Jakie śliwki wybrać do ciasta budyniowego?

Idealna śliwka do pieczenia nie jest ani super miękka, ani twarda jak skała. Idealna śliwka powinna pachnieć i być jędrna, a jednocześnie sprężysta. Dojrzałe śliwki  łatwo się drylują, a podczas pieczenia stają się miękkie, nie tracąc kształtu i nie uwalniając zbyt dużej ilości soku. Bardzo jędrne śliwki, mogą bardziej dojrzewać pozostawione w papierowej torbie w temperaturze pokojowej na kilka dni. Bez względu na kolor, śliwki powinny być ciężkie jak na swój rozmiar, pachnące i mieć gładką, napiętą skórę. Nie zniechęcaj się srebrzystoszarym filmem na skórce śliwki, jest to naturalny wskaźnik dojrzałości. Unikaj owoców z pęknięciami, przebarwieniami lub miękkimi plamami. W naszym cieście najlepiej sprawdzą się śliwki fioletowe, ze wskazaniem na węgierki.

  • Aby usunąć pestkę ze śliwki, użyj ostrego noża do obierania, aby przeciąć miąższ do pestki, przesuwając nożem dookoła śliwki, wzdłuż naturalnego wcięcia. Delikatnie przekręć połówki śliwki w przeciwnych kierunkach, aż jedna połowa wyjdzie z pestki. Usuń pestkę z połówki śliwki podważając ją  paznokciem lub czubkiem noża. Dojrzała węgierka jest bardzo prosta w drylowaniu.

Najlepszy przepis na budyniowe ciasto ze śliwkami dostępny jest pod adresem: https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-budyniowe-ze-sliwkami/

Może Ci się również spodoba